top of page
Dead Sea Mud

ГЛИНА ОТ МЪРТВО МОРЕ 🌊
 

Полезни свойства на глината на Мъртво море се крият в неговата висока соленост (съдържание на сол). Както е известно, съставът на терапевтичната кал е подобен на състава на водата. И във водата на мъртвите море има повече от три десетилетия на минерални соли, включително сулфати, сулфиди, хлориди и бромиди на калий, калций, магнезий, манган, натрий, сяра, фосфор, силиций, цинк, мед, желязо.

Солите на магнезий и натрий стимулират вътреклетъчния метаболизъм и синтеза на аминокиселини; съединения на мангана подобряват местното кръвообращение; калциевите йони намаляват пропускливостта на клетъчните мембрани и чувствителността на ноцицепторите на кожата; бромен и цинков йони имат антимикробни свойства.

Сред основните полезни свойства на калта мъртвите море (т.е., кал утайка сулфидни) специалисти отбелязват тяхното бактерицидно действие, което се проявява в способността на хумусни вещества (образувани по време на хилядолетия трайни химически и микробиологични процеси) йони се свързват с различни неорганични вещества и патогени клетки. Това води до неутрализиране на токсините и смъртта на микробите и патогенните бактерии.

И въпреки че сулфидната кал - черната глина на Мъртво море - няма високо съдържание на органични вещества, цветът казва за участие в неговото формиране на микроорганизми. Тази кал придобива черен цвят в резултат на факта, че по време на метаболизма на сулфидни анаеробни бактерии всички съединения на сярна киселина (сулфати) се превръщат в сероводород. И сероводород взаимодейства с много метали, включително желязо, при условия на висока концентрация. Крайният продукт на тази реакция е воден железен сулфид - хидротролит, поради което калта от Мъртво море е толкова черна.

Dead sea mud
kedma cosmetics
bottom of page